Geplaatst op
Niets is lekkerder dan ontsnappen aan alle stress en drukte in de steden. Heerlijk genieten van de rust en schoonheid van de natuur. De Nederlandse bodem is verrijkt met verschillende uitgestrekte natuurgebieden. Geen blauwe wateren en witte stranden maar bosrijke en historische gebieden, voorzien van veel verschillende dieren. In dit blog geven we je enkele tips om te genieten van heerlijke wandel- en fietstochten in eigen land.
Groene hart
Tussen de grote Nederlandse steden: Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, bevindt zich een zeer groot natuurgebied genaamd het Groene Hart. Het Groene Hart is geen afgesloten natuurgebied maar bestaat uit uitgestrekte natuur, dorpen, kleine steden en wateren. Het uitgestrekte gebied kan worden onderverdeeld in verschillende gebieden, elk met een eigen karakter. Alle verschillende gebieden zijn eenvoudig en snel te bereiken vanuit de randstad en er zijn tal van wandel- en fietsroutes die goed zijn aangegeven.
De Grebbeberg
De Utrechtse Heuvelrug eindigt met de Grebbeberg, een prachtig natuurgebied met een zeer rijke historie. Deze rijke historie heeft de Grebbeberg te danken aan de ligging met een uitgestrekt zicht op de Nederrijn en Betuwe. Hierdoor was dit gebied van groot strategisch belang voor de soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van de bekendste gebeurtenissen in de geschiedenis is de Slag om de Grebbeberg. Ter herdenking aan alle soldaten die hier vochten, vind je een ereveld op de Grebbeberg. Dit is de plek waar de gesneuvelde soldaten begraven liggen. Deze tragische gebeurtenis heeft enkele fysieke herinneringen achtergelaten op de Grebbeberg: van loopgraven tot bunkers. Hierdoor is dit natuurgebied enorm geschikt voor avontuurlijke wandelaars.
De Blauwe Kamer
Vlak bij de Grebbeberg bevindt zich het natuurgebied, genaamd de Blauwe Kamer. Dit natuurgebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van grote getalen wilde paarden en runderen. Daarnaast is het gebied voorzien van grote wateroppervlakten, waardoor veel vogelspotters hun verzameling hier aanvullen. De wandelroute is relatief kort, namelijk 3 km. Desalniettemin kun je er gemakkelijk een aantal uur zoet zijn met het bekijken van bijvoorbeeld de oude steenfabriek. De oude schoorsteenpijp staat nog in zijn geheel overeind en de restanten van de grote bakovens zijn nog aanwezig. Leuk feitje: de stadswijk Tuindorp in Utrecht, is gebouwd met stenen die zijn gebakken in deze steenfabriek.
Schokland
Schokland is een uitgestrekt natuurgebied van ruim 1.300 hectare aan grond en ligt in de Noordoostpolder. Het natuurgebied behoort tot het Werelderfgoed en is zeer geschikt voor wandelaars met een wandel- en fietstocht van ongeveer 11 km. Voordat de Noordoostpolder werd drooggelegd, was Schokland een eiland waar men veel moeite moest doen om droge voeten te houden. De voormalig kustlijnen dan zijn ook voorzien van grote getalen bomen en struiken om ervoor te zorgen dat de bodem niet verzakte.